Barion Pixel

Sokszor előfordul, hogy a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt előzetesen elképzeltük, amibe már beleéltük magunkat. Idén, július 22-én este sokan örülhettek annak, hogy a pontszámuk elég volt egy felsőoktatási intézmény választott szakára való bejutáshoz, ám mindig vannak olyanok is, akiknek ez a tervük egyelőre nem vált valóra.

Ha Te is ebben a cipőben jársz, talán most azt érzed, nehéz optimistán állni a helyzethez, főként, amikor csupa ünneplő és boldog ember vesz körül, akiknek ez sikerült. Mégis azt javaslom, hogy ne a veszteségre koncentrálj, hanem a következő lépésre, amit tenni fogsz azért, hogy közelebb kerülj a célodhoz. Ehhez hoztam most néhány átgondolni valót, ami segítségedre lehet a tervezésben.

  1. Pótfelvételi

Biztosan tudod, hogy a pontszámok közzététele után a legtöbb felsőoktatási intézmény meghirdeti a pótfelvételijét is, amire mindig augusztusban kerül sor. Fontos azonban, hogy erre csak akkor jelentkezhetsz, ha a „hagyományos” felvételin egyáltalán nem vettél részt, illetve ha egyetlen általad megjelölt szakra sem jutottál be. Vagyis, ha a 2., 3. vagy sokadik szakra felvettek, akkor ez a lehetőség számodra nem adott. Azt is lényeges tudni, hogy a pótfelvételin – néhány kivételtől eltekintve – csak önköltséges szakokat hirdetnek meg.

2. Újratervezés – mit csinálsz a következő 1 évben?

Ha a pótfelvételi számodra nem opció, vagy ott sem jártál sikerrel, akkor több lehetőség közül is választhatsz a következő egy évet nézve:

  • Ismételt érettségi vizsga

Az ismétlő érettségivel a korábban szerzett, legalább elégséges eredményeden tudsz javítani, ha úgy érzed, az adott tárgyból jobb jegyet is el tudnál érni. Ne aggódj, mert ha a második vizsgád rosszabbul sikerülne, mint az első, akkor nem kell érvényesítened, viheted a korábbi, jobb eredményedet. 

  • Középszint helyett emelt szint

Emelt szintű érettségit olyan tárgyból tehetsz, amelyből középszinten már volt eredményed. Az újabb vizsgáról tanúsítványt állítanak ki, s ha a vizsga jól sikerült, magasabb pontokkkal indulhatsz a következő évi felvételin.

  • Kiegészítő vizsga

Ha úgy döntesz, hogy a korábban megjelölt szak már nem is érdekes számodra, és jövőre inkább egy másik helyre adnád be a jelentkezésedet, akkor olyan tárgyból is vizsgázhatsz, amelyből eddig nem – vagy akár olyanból is, amelyet a középiskolában egyáltalán nem is tanultál. Ilyenkor azonban mindenképp fontold meg, hogy külső segítséget kérsz, egy felkészítő tanár személyében!  

Ha az érettségik közül bármelyik változat is érdekes lehet számodra, az Oktatási Hivatal honlapjáról letöltheted a jelentkezési formanyomtatványokat hozzá.

  • Nyelvvizsga

Sokan szokták arra használni a hirtelen jött szabadságot, hogy nyelvvizsgát tesznek vagy egy újabb nyelvet tanulnak. Mivel a felvételinél ez plusz pontokat hoz (a komplex középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot, felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért pedig 40 többletpontot) és egyébként meg nagyon hasznos tudást is jelent, érdemes ezen a lehetőségen elgondolkodni. Fontos tudnod viszont, hogy a nyelvtudásért 40 pont a maximum, ennél több nem érvényesíthető (tehát a 2 középfokú B2-es nyelvvizsgáért is max. 40 pontot kaphatsz).

  • Munka

A korábbiakban felsorolt lehetőségek bármelyikét is választod, a napi/heti tanulás mellett általában még mindig marad annyi idő, hogy valamilyen munkát vállalj, főleg, ha részmunkaidősről van szó. A legideálisabb az volna, ha olyan területre tudnál bejutni, ami kapcsolódik majd a jövőbeli választott szakodhoz is, mert ez hasznos tapasztalatokat és rálátást adhat a későbbiekre.  Emellett a plusz jövedelem sem árt, ebből esetleg tudod finanszírozni a nyelvtanulásod, vagy egyéb felkészítő tanáraid díjait is, és így a szüleid is látni fogják, hogy nem tétlenül töltöd az időt, hanem próbálod hasznossá tenni magad.   

  • Amire eddig nem volt idő

Ez az időszak annak is kedvez, hogy belefogj olyan dolgokba, amikre eddig idő hiányában nem volt kapacitásod. Sokan például ilyenkor szokták megszerezni a jogosítványt vagy rendszeressé tesznek az életükben valamilyen mozgást, testedzést. Kipróbálhatsz új hobbikat is vagy több időt szentelhetsz azoknak, amik már megvoltak, csak kevesebbszer tudtál foglalkozni velük.

Bárhogy is döntesz, a lényeg, hogy igyekezz az előnyödre fordítani ezt a kapott évet, töltsd ki hasznos és értelemes tevékenységekkel, így megőrizheted a szellemi és fizikai aktivitásodat is! Hidd el, sokkal könnyebb lesz újra visszazökkeni majd a tanulás világába, ha nem kényelmesedsz el és tudatosan figyelsz arra, hogy ennek az időszaknak is legyenek kitűzött céljai, amikért teszel naponta vagy legalább heti rendszerességgel.

Az is előfordulhat, hogy közben megváltoznak a terveid és más irány lesz számodra a vonzó. Ha az újratervezésben vagy a meglévő célok átgondolásában jól jönne egy külső megerősítés, akkor csak szólj, szívesen segítek Neked is!

Itt tudsz velem kapcsolatba lépni:

https://coachingwithme.hu/#kapcsolat

https://www.facebook.com/coachingwm

Akikkel dolgoztam már együtt, így írtak a munkámról:

http://coachingwithme.hu/#rolam

Remélem hasznos volt számodra ez az írás! B-tervre fel! 😊

Maczó Edit – www.coachingwithme.hu  

Scroll to Top