Barion Pixel

Ahhoz, hogy az életünkkel mennyire vagyunk elégedettek, nagy mértékben hozzájárul az is, mennyire érezzük magunkat jól abban, amivel foglalkozunk. Az amerikai Gallup cég két kiemelkedő kutatója, Tom Rath és Jim Harter „Wellbeing” címmel megjelent könyvükben 2010-ben arra hívták fel a figyelmet, hogy 5 olyan terület van az életünkben, melyek a jóllétünket meghatározzák: a kapcsolataink, az egészségünk, az anyagi helyzetünk, a közösségi életünk és a karrierünk.  A kötetlen munkaidő világában sajnos már messze nem igaz a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” jelmondat, hisz sokan jóval több időt töltenek munkájukkal, mint a napjuk egyharmada. Pont ezért nem mindegy, hogy mindezt milyen energiaszinttel, belső jelenléttel és motivációval teszik meg nap mint nap.

A kiégés, vagyis burnout-jelenség hátterében nemcsak a túlzásba vitt munka állhat, hanem sokszor az elismerés – anyagi és/vagy erkölcsi – tartós elmaradása, illetve az előrelépési lehetőségek korlátozottsága is. Amikor valaki hosszú ideje azt érzi, hogy hiába dolgozik, annak nincs sem rövid, sem hosszú távú eredménye.

Ilyen esetekben nyújt segítséget a karriercoaching. Az ülések során a cél az, hogy az ügyfél tudatosítsa magában, mik a munkájával kapcsolatos legfontosabb értékei, erőforrásai és mik azok a célok, amiket el szeretne érni a jövőben. Fontos, hogy a meglévő erősségeire, képességeire építve egy olyan realitásokra épülő tervet dolgozzon ki az előmenetelével, karrierjével kapcsolatban, ami a későbbiekben hozzájárul egyéni boldogulásához. A coach abban tud támogatást nyújtani, hogy jól irányzott kérdésekkel vezeti a másikat az egyéni felismeréseihez vezető úton, s ösztönzően tud hatni a kezdő lépések megtételéhez. Egyfajta „őrző szempárral” nyomon követi a haladását is, hisz ülésről-ülésre rákérdez, milyen apróbb előre lépések, cselekedetek történtek a célok megvalósítása érdekében. Vannak, akik nagy belső hajtóerővel rendelkeznek, s képesek egyedül is tartani magukat a kijelölt irányhoz, de sokaknak kell egyfajta külső kontroll, hogy végig a kijelölt csapáson tudjanak maradni.

A karriercoaching iránti igényt sokszor egy külső változás (állás megszűnése, pozícióvesztés, stb.) ébreszti fel, de egy belső érzés is (motivációvesztés, elégedetlenség, kiégés, stb.) állhat a hátterében. Sokan azt gondolják, hogy a karriercoaching során egy egészen más pálya megtalálása a cél, ez azonban egyáltalán nincs így, hisz sok esetben a hivatáshoz való elköteleződés erős, csak az adott körülmények nem megfelelőek a személy számára. Ilyenkor szükséges egyfajta „helikopter szemlélettel”, távolabbról ránézni a problémára, és úgy körvonalazni azt, mi igényel átgondolást, változtatást.

A karriercoaching során alkalmazott módszerek tárháza széles, viszont a kiindulási és érkezési pont közös: az egyén jelenlegi karrierhelyzetének és – történetének feltérképezése után, egy érvényesíthető stratégia és akcióterv kidolgozása mentén támogatni és kísérni őt a céljai megvalósításban.

Ha úgy érzed, számodra támogatást jelentene egy ilyen beszélgetés, fordulj hozzám bizalommal!

Scroll to Top