Barion Pixel

Mielőtt a cím alapján azt hinnétek, hogy most egy rosszul sikerült sütéshez kapcsolódó emlékem után végső elhatározásra jutottam, akkor megnyugtatok mindenkit (leginkább a családom édesszájú tagjait), hogy ez messze nem így van!

Amikor elkezdtem coachinggal foglalkozni sokan kérdezték meg tőlem, hogy tulajdonképpen mi is az.

Ha a szó szerinti jelentésénél maradnánk, ami „edzés”, az azt gondolom nem tükrözi teljes egészében a lényegét. Bizonyos tekintetben valóban egyfajta tréning, ahol a coach, mint „edző” teszi a kérdéseivel újabb és újabb kihívások elé a coachee-t, vagyis az ügyfelét, de ebből a megközelítésből számomra távol maradnak az emberi tényezők.

Ha definiálnom kellene a folyamat lényegét, akkor úgy határoznám meg, hogy egy kölcsönös bizalmon alapuló irányított beszélgetés, mely az ügyfél jelenéből kiindulva, a jövőre koncentrálva vezet az általa kijelölt, legjobb megoldás felé. Tudom, ez nem hangzik túl röviden, de dolgozom rajta, hogy valami frappáns meghatározást kitaláljak rá egyszer… 😊  

De hogy még könnyebb legyen elképzelni, hogyan is dolgozik egy coach, hadd írjam le Nektek a Stephen Neale – Lisa Spencer-Arnell és Liz Wilson szerzőhármas Érzelmi intelligencia coaching c. könyvéből vett példát, amit pár évvel ezelőtt olvastam, s azt gondolom, igen szemléletesen fogalmazta meg mi különbözteti meg a coach-ot a többi segítő szakmától.

A tortasütés folyamatán keresztül mutatja be, hogy ha ebben kérnél segítséget, kitől-milyen jellegűre számíthatnál.

Egy mentor például odaadná Neked az ő bevált receptjét, s azt mondaná, használd nyugodtan, ez garantált siker, hisz neki is működött.

A személyi tanácsadó nagyon empatikusan fordulna hozzád, s megkérdezné, vannak-e a sütéssel kapcsolatban félelmeid, mert akkor segít feltárni ezeket, mielőtt hozzákezdenél a művelethez.

A szaktanácsadó begyűjtené rólad és az előtted álló helyzetről az összes információt, kidolgozna 3-4 stratégiát, majd egyeztetne veled, hogy melyik lenne számodra a legjobb.

A tréner már praktikusabban fogna hozzá, először lesütné Neked a tortát, majd átadná az eszközeit és alapanyagait, hogy most a látottak alapján Te következel. Közben végig veled maradna és visszajelzést is adna a végeredményről (ó, ez a feladat leghálásabb része, persze csak akkor, ha a süti jól sikerült…😊).

És akkor lássuk végre, mit tenne egy coach!

A coach kérdésekkel támogatna Téged, mielőtt hozzákezdenél a sütéshez: Milyen eredménnyel lennél elégedett a végén? Mi kell ahhoz, hogy ezt megvalósítsd? Hogyan fogsz nekikezdeni? Van-e amire külön figyelmet kell fordítanod? Mi lesz számodra a legkönnyebb? Hogyan fogod érezni magad, ha a végén egy szuper tortát sütsz?

Vagyis segítene Neked abban, hogy tisztán lásd, mi kell ahhoz, hogy a céljaid elérd.

Így akkor már értitek ugye, mire utaltam a címben? 😊

A „tortádat” nem én fogom megsütni, de mindenben támogatni foglak, hogy a végén egy remek sütit vegyél ki a sütődből!    

Keress bátran, ha úgy érzed, van olyan dolog most az életedben, amiben jó volna, ha valaki segítene, rámutatna olyan összefüggésekre, amit Te esetleg még nem láttál meg! Itt minden fontosabb információt megtalálsz rólam és arról, hogyan tudlak támogatni: www.coachingwithme.hu

Tegyetek egy lépést ma is előre! Szeretettel: Edit

Scroll to Top