Barion Pixel

Sokan gondolják azt, hogy karrier coach-hoz azok fordulnak, akik szakmai sikereket akarnak elérni és a munkahelyi ranglétrán való feljebbjutás az elsődleges céljuk. Valószínűleg ez a tévhit magának a „karrier” szónak a magyarban használatos, sokszor félreértelmezett jelentésében rejlik. Míg az angol nyelvben a „career” (karrier) egy semlegesebb tartalommal bíró és inkább a pályafutásra vonatkozó kifejezés, addig a magyarban gyakran összefonódik egyfajta eredmény elérésével – leggyakrabban státusz- vagy jövedelemnövekedéssel.

Nem mindig pozitív a kicsengése annak sem, ha valakit a „karrierista” szóval jellemeznek, sokszor egy törtető, akár másokon is átgázolni képes, negatív személyiséget kapcsolnak hozzá. Különösen a (több) gyermekes, ám egyre nagyobb szakmai sikereket elérő nőket szokás így megbélyegezni, s a szóhasználat mögött sokan ekkor is inkább az egyéni törekvéseit a családja elé helyező jellemet értenek alatta. Épp ezek miatt én jobban szeretem az „ambiciózus” kifejezést használni, mert inkább utal a belső és előrevivő erőfeszítésekre, mint a „mindent az egyéni sikerekért” szemléletre.

A karrier coach-hoz való fordulást tehát számos kialakult élethelyzet és -érzés indokolhatja. Leggyakrabban az alábbi okok állnak a háttérben:

  • GYED, GYES vagy hosszabb kihagyás (betegség, lakhelyváltoztatás, stb.) utáni visszatérés.
  • Kiégési tünetek, intenzív stressz jelentkezése a munkahelyen és a magánéletben is.
  • Szakmai önmegvalósítás igénye, előrelépések, további lehetőségek feltérképezése.
  • Új szakmai perspektívák keresése – az a bizonyos „B”-terv, ha a munkahely megszűnne.
  • Karriertervek kidolgozása legfőképp szakmai krízishelyzetben – Ki vagyok én? Mit is akarok valójában csinálni?     
  • Alkalmazottból vállalkozóvá válás első lépései.
  • Kiegészítő tevékenységek keresése: fő- és mellékállás(ok).
  • Munka-magánélet egyensúly megteremtése.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ilyen problémák esetén miért nem fordul valaki a családjához, barátaihoz, munkatársaihoz. Természetesen a legtöbben ezt megteszik, de vannak olyan területek, amikről könnyebb egy „idegennel”, esetünkben egy coach-csal beszélgetni, mint azokkal, akik jól ismernek minket. Egyrészt egy kívülálló biztos, hogy elfogultság nélkül fog tekinteni a hozott kérdésekre, s mivel nincs személyes érintettsége benne, ezért a bizalom is nagyobb lehet az irányába. Például egy kollégánkat nem biztos, hogy szívesen beavatjuk a munkahelyváltási szándékunkba, a család pedig tele van az ezzel kapcsolatos aggályokkal, félelmekkel, amik nem segítenek az optimális döntés meghozatalában. Ráadásul a coachbeszélgetések megoldásfókuszúak, tehát mindkét félnek az az érdeke és sikere, ha minél előbb születik meg a jó stratégia.

Ha úgy érzed, hogy a felsorolt területek bármelyikén segítségedre lehet egy beszélgetés, keress bátran! Figyelmedbe ajánlom még a témában írt további blogcikkeimet is, amik hasznosak lehetnek számodra, illetve kövesd a Facebook és Instaoldalamat is, ha szeretnél további tartalmakhoz jutni a témában!

Maczó Edit – a Coachingwithme alapítója

Blogok: https://coachingwithme.hu/blog/

Facebook: https://www.facebook.com/coachingwm

Instagram: https://www.instagram.com/coaching_withme/

Scroll to Top